Senzace! Česká štafeta slaví stříbro na MS!

mtb-štafeta--prudek-kulhavy-nash-holecVe druhém dnu světového šampionátu v Novém Městě na Moravě bylo co slavit, když česká štafeta ve složení Matěj Průdek, Richard Holec, Kateřina Nash a Jaroslav Kulhavý vybojovala stříbrnou medaili!

Český reprezentační tým bikerů tak rozšířil v této disciplíně svojí medailovou sbírku. Naposledy se Čechům podařilo triumfovat v roce 2010 a 2014, kdy získali bronz.

Závod zahajoval jezdec do 23 let Průdek, který po stabilním výkonu předával na šestém místě juniorovi Holcovi. Holec začal slibně, ale po první technické pasáži měl potíže, když mu spadl řetěz a musel zastavit. I přes výborný výkon na trati nabral ztrátu přes minutu a čtvrt na vedoucí Francouze a předával Nash jako devátý!

Nash pak začala doslova kouzlit! Před plnou tribunou českých fanoušků předvedla neskutečný výkon a předávala Kulhavému jako druhá se ztrátou 19 sekund. Kulhavý pak bez problému druhé místo udržel a český tým mohl prvně na domácím světovém šampionátu slavit stříbro!

„Samozřejmě, že jsme rádi, že jsme ten šampionát začali medailí, když opominu včerejší eliminátor. Trošku jsme si splnili možná nějaký závazek medaile. Mě možná trošku mrzí, že to nevyšlo na titul, protože přeci jenom Katka to předala fakt super, udělala ten závod. Francouzi byli, nechci říct kousek před námi, protože právě nějakých pět deset vteřin tam možná rozhodovalo o tom kontaktu, ale byli hodně silní a mě už se to nepodařilo zlikvidovat. Takže z mé pozice jsem si moc dnes nezazávodil, jako to bývá zvykem, že jsem předjížděl závodníky. Dneska to bylo na Katce, já jsem de facto jenom držel pozici, takže myslím, že to super vyšlo, že jsme předvedli perfektní výkon, i když samozřejmě doma vyhrát by bylo úplně super, každopádně hodnotím to hodně pozitivně,“ uvedl Jaroslav Kulhavý k výkonu štafety.

Kulhavý dnes ale od sebe čekal o něco lepší výkon, přestože nechtěl riskovat v promáčeném lese.

„Dneska jsem od sebe čekal trošku lepší výkon, ale bylo to hodně náročné, neriskovat po těch bouřkách, protože trať byla úplně jiná, jiný vstupy, takže co se týče výkonnosti, je to tam, kde by to mělo být. Už jsem si to potvrdil v těch posledních týdnech. Takže pro mě spokojenost,“ dodal Kulhavý.

Nash jela perfektně a potvrzuje, že to byla týmová práce.

„Tak já se na to umístění té štafety moc nesoustředím, protože tam se to nestále přesypává a prostě do posledního okruhu není jasno, kdo kde jak nasadil tu štafetu. Já jsem se nejvíc soustředila na to, zajet čistou jízdu a neudělat žádnou velikou chybu, protože v té štafetě není moc času na chyby a to se mi povedlo. Takže já jsem skvěle odjela ten svůj úsek a já teda většinou musím nesouhlasit s Jaroslavem, protože, štafeta je o čtyřech lidech a je to prostě týmová práce a nám se to dnes povedlo skvěle, na stříbrnou medaili. Všichni si zaslouží poděkování a všichni si zaslouží medaili,“ konstatovala výsledek Nash.

Výsledky:

Cross country – štafety:

1. Francie (Koretzky, Le Ny, Ferrandová-Prévotová, Sarrou) 59:49
2. Česko (Průdek, Holec, Nash, Kulhavý) -16
3. Švýcarsko (Colombo, Albin, Freiová, Forster) -37
4. Německo -44
5. Dánsko -1:06
6. Itálie -1:06.

Foto: Filip Švestka/CykloNovinky.cz