Škarnitzl je zraněný, na Kypru ho vystřídá Vastl

Zkušeného českého reprezentanta a olympionika Jana Škarnitzla dělilo v závodě horských kol Salamina Epic v Řecku od celkového vítězství jen několik stovek metrů. 

Pád v rychlé technické sekci znamenal propad na celkové třetí místo. Co je ale mnohem podstatnější, následné vyšetření v nemocnici v Aténách potvrdilo zlomeninu pátého metacarpu pravé ruky. 

Pro Jana Škarnitzla to znamená stop pro nejbližší závody jarní části sezóny a pro Český národní tým výrazné oslabení v bojích o další postupové místo na OH Tokio 2020. 

„Mám sádru, ruka oproti tomu, jak mi bylo včera, už docela dobrý. Žádný větší otok a ani bolest, spal jsem bez prášku, takže OK. Horší jsou žebra, uvidíme, co řeknou další vyšetření,“ informuje z Atén Honza.

Český reprezentant se v neděli s mechanikem Jiřím Štěpáníkem předčasně vrací zpět do České republiky a v pondělí už ho čeká specializované vyšetření u lékařů bikové reprezentace v pražské motolské nemocnici.

„Po repozici ta ruka vypadá dobře. Musíme ale zvážit, zda kost nezpevníme dlahou s ohledem na délku hojení a urychlení návratu Honzy zpět do závodů,“ vysvětluje MUDr. Jan Kryl, člen lékařského týmu Reprezentace MTB.   

Zranění Jana Škarnitzla zkomplikovalo i start favorizované dvojice Jaroslav Kulhavý – Jan Škarnitzl v blížícím se etapovém závodě dvojic, Sunshine Cup na Kypru, který je zařazený do kategorie SC1 UCI.

Po dohodě s reprezentačním trenérem Viktorem Zapletalem, zraněného Jana Škarnitzla vystřídá mladý jezdec, Jan Vastl.

„Prvotně jsme zvažovali možnost povolat z USA Howarda Grottse, se kterým Jára pojede Cape Epic, ale nakonec jsme se rozhodli pro Vastlíka, který v Řecku prokazoval výbornou formu a navíc absolvovat takovýto závod po boku Járy pro něj budou nedocenitelné zkušenosti i vynikající trénink,“ přibližuje plány české reprezentace trenér Viktor Zapletal.