Začíná ME XCO v Cheile Gradistei, bez nemocného Cinka, Srnské a Novotného!

V rumunském horském resortu Cheile Gradistei ve středu začne Mistrovství Evropy horských kol v olympijském cross country, Short tracku a štafetách. 

Podnik je výborně obsazený, důvod je jednoznačný – olympijská kvalifikace a možnost zisku důležitých bodů do národních rankingů. Tím složitější je situace v českém týmu, kterému budou, z důvodu nemoci, chybět hned tři klíčoví jezdci, Ondřej Cink, Patricie Srnská a Ondřej Novotný.

Špičkově připravený areál biatlonové arény a fascinující scenérie okolních hor tvoří kulisy Mistrovství Evropy horských kol. Horský resort v Cheile Gradistei nabízí ideální přírodní podmínky pro horská kola a perfektní zázemí pro reprezentační týmy z celé Evropy. V početné nominaci reprezentačního trenéra Viktora Zapletala jsou nejenom všichni jezdci A týmu, ale příležitost dostávají, jak je v případě českého týmu zvykem z posledních let i závodníci, kteří tvoří širší základ Reprezentace MTB.

„V případě ME se už několik let snažíme dát příležitost co možná nejširšímu týmu tak, aby i závodníci, zatím spíše republikové úrovně, získali potřebné zkušenosti z velkého závodu, ale i motivaci na sobě pracovat dál,“ přibližuje nominační filozofii Viktor Zapletal.

V nominaci jsou i všichni jezdci, kteří se nedávno účastnili Světové MTB série v Brazílii. A je dobré dodat zajímavou skutečnost, že celá „brazilská“ devítka českých reprezentantů patří ve světovém rankingu k absolutní špičce, všichni jezdci totiž figurují ve svých kategoriích do 40. místa na světě. Nicméně, nyní nastávají českému týmu krušné chvíle. Nominace mužů přichází z důvodu nemoci o klíčovou postavu, Ondřeje Cinka, což je skutečnost velmi znepokojivá především směrem k olympijskému rankingu. Ondřej totiž už nestartoval ani v závodě Českého MTB poháru v Touškově, nyní mu budou chybět hned tři starty v Cheile Gradistei, kde mohl přidat konečnou bodovou jistotu pro start českého jezdce na Olympijských hrách v Paříži.

Tíha bodové odpovědnosti tedy bude v případě týmu mužů „viset“ na třiadvacítkářovi Janu Zatloukalovi, který je druhým nejvýše postaveným Čechem v rankingu UCI. Honzovi nevyšly úplně podle představ závody v Brazílii a takticky chyboval i o víkendu v Touškově, to ho stálo nejenom mnohem lepší umístění, ale i důležité body. Tým třiadvacítkářů bude dále oslabený o talentovaného Ondřeje Novotného, který onemocněl podobně jako Ondřej a také o Patricii Srnskou, která tvoří bodový základ ženského olympijského týmu spolu s Jitkou Čábelickou a Adélou Holubovou.

 

„Ondřej nám bude velmi chybět, nedá se nic dělat, věřím, že Bobun ze sebe dostane maximum a konečně pojede to, na co má motor. Důležité pro nás bude také umístění štafety, které se rovněž započítává do olympijské kvalifikace. Díky bodům z Brazílie máme poměrně velký bodový odstup na další týmy za námi, ale musíme prostě bodovat, byť alespoň jedním člověkem a štafetou. V případě kvóty žen to vypadá mnohem nadějněji, do rankingu se už dříve probojovaly třiadvacítkářky Adéla s Patricií, a i když Patricie vynechá i další závody a Brazílie jí navíc moc nevyšla, bodové příděly Adélky s Jitkou jsou nyní dostatečné pro téměř jistý start české reprezentantky v Paříži,“ přibližuje bodovou olympijskou alchymii trenér Zapletal.

V případě mladých jezdců, juniorů, vzhlíží národní tým především k Davidovi Friedelovi, který ukazuje v posledních závodech skvělou formu a k Amálii Gottwaldové. Oba se totiž dokázali umístit v posledním závodě Juniorské světové série v německém Heubachu do TOP 5. Překvapit mohou ale i talentovaní prvoročáci Kryštof Bažant a Hanka Viková, možná už ve čtvrtečním Short tracku.

Nominace Reprezentace MTB:

Junioři:

1. David Friedel, 2006 (OSTRA-MULTICRAFT ČELADNÁ)   (XCO, XCR)

2. Lienert Patrik, 2006 (Rexonix Kovo Praha)  (XCO,XCC)

3. Bažant Kryštof, 2007 (Cyklostar Pirelli)  (XCO,XCC) – náhradník XCR

4. Vašut David, 2006 (Bike Pro Team) (XCO,XCC)

Juniorky:

1. Viková Hanka, 2007 (Dukla Praha)  (XCO,XCC) – náhradník XCR

2. Gottwaldová Amálie, 2007 (CP Team) (XCO, XCR)

3. Beyerová Kateřina, 2006 (ROUVY Specialized)  (XCO,XCC)

U23 muži:  

1. Zatloukal Jan – olympijský ranking (Nutrend Specialized SKR Racing)  (XCO,XCR)

2. Novotný Ondřej, 2005(Nutrend Specialized SKR Racing)  (XCO, XCC) – náhradník XCR

3. Sáska Jan (Subterra Santa Cruz)  (XCO,XCC)

4. Patrik Černý (EXPRES CZ – BMD) (XCO,XCC)

U23 ženy:

1. Srnská Patricie – olympijský ranking (Nutrend Specialized SKR Racing)  (XCO,XCR)

2. Holubová Adéla – olympijský ranking (ROUVY Specialized)  (XCO,XCC,XCR)

3. Hanáková Eliška, 2005 (HANAK SISTERS CYCLING ACADEMY) (XCO,XCC) – náhradník XCR

4. Spěšná Simona (jb Brunex Superior)  (XCO,XCC)

5. Viktorová Nela (ROUVY Specialized)  (XCO,XCC)

Elite ženy:

1. Čábelická Jitka – olympijský ranking (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team)  (XCO,XCC)

Elite muži:

1. Cink Ondřej – olympijský ranking (Primaflor Mondraker Racing Team)  (XCO,XCC, XCR)

2. Škarnitzl Jan – olympijský ranking (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team)  (XCO,XCC) – náhradník XCR

3. Kobes Lukáš – olympijský ranking (GAPP System – KOLOFIX MTB Racing Team)  (XCO, XCC)

Realizační tým:

1. Zapletal Viktor – reprezentační trenér

2. Štěpáník Jiří – mechanik

3. Homola Erich – mechanik

4. Šulc Jakub – mechanik

5. Hrůza Tomáš – fyzioterapeut

6. Král Tomáš – trenér techniky

Nominace XCR:

1. Zatloukal Jan, MU

2. David Friedel, MJ

3. Srnská Patricie, WU

4. Gottwaldová Amálie, WJ

5. Holubová Adéla, WU

6. Cink Ondřej, ME

 

Nominace XCC:

Junioři:

1. Lienert Patrik

2. Bažant Kryštof

(3. Mušálek Jakub)

(4. Vašut David)

Juniorky:

1. Viková Hanka

2. Beyerová Kateřina

U23 muži:  

1. Novotný Ondřej

2. Sáska Jan

(3. Patrik Černý)

U23 ženy:

1. Hanáková Eliška

2. Spěšná Simona

3. Viktorová Nela

4. Holubová Adéla

Elite ženy:

1. Čábelická Jitka

Elite muži:

1. Cink Ondřej

2. Škarnitzl Jan

3. Kobes Lukáš


Foto: Michal Červený