Co se vaří v kuchyni české bikové reprezentace?

22542Kvalitní strava je jedním ze základních prvků špičkového sportovního výkonu. Český tým horských kol už tradičně absolvuje své reprezentační výjezdy s kuchařem, Martinem Jaroušem, který se stará o jídelníček našich nejlepších cyklistů.

„O vlastním reprezentačním kuchařovi jsme s Lukášem Vlachem, manažerem reprezentace, přemýšleli od prvního okamžiku, kdy jsme se ujali svých funkcí. Nejde totiž jenom o kvalitní stravu, kterou cyklisté potřebují a kterou z větší části v nabídce hotelových restaurací nenajdou, ale celá věc má i další aspekty, kterým se hotelový řád může jenom obtížně přizpůsobit. Závodníci se častokrát stravují mimo standardní časy určené ke snídani, obědu a večeři s ohledem na svůj tréninkový a závodní program. Důležitou skutečností je také možnost vaření z vlastních, kvalitních surovin, které Martin před každým výjezdem reprezentace pečlivě vybírá a nakupuje. A v neposlední řadě je důležitý také faktor finanční. Díky vlastní kuchyni ušetříme řádově desetitisíce korun z ročního rozpočtu repre,“ přibližuje celou stravovací filozofii českého národního družstva trenér Viktor Zapletal.

Reprezentační tým pro potřebu vlastního vaření také výrazně pozměnil své požadavky na ubytování. Zatímco dříve bikeři objednávali převážně hotely, nyní cestovní kancelář Nemo Selekta Tomáše Třebíckého, která se stará o vše co souvisí s logistikou cest české reprezentace, hledá ubytování převážně v apartmánech s velkou kuchyní a jídelnou pro celý tým. Kromě finanční úspory má ubytování v apartmánech i další výhody, jakými jsou větší prostory a tím pádem i zvýšené pohodlí pro reprezentanty, ale především rodinnou a pohodovou atmosféru. V kuchyni a u společného jídelního stolu se u kávy nebo dobrého jídla probírá v podstatě všechno. Řada našich úspěšných závodníků se také ráda podílí na přípravě jídel a Martinovi v kuchyni pomáhají.

Vyhlášeným gurmánem je Jiří Novák, Tereza Huříková se Martina zase ráda vyptává na různé recepty a fyzioterapeut týmu, Petr Vlášek, se v okamžiku, kdy nemusí plnit své masérské povinnosti, stává druhým kuchařem reprezentace a společně s Martinem Jaroušem se podílí na přípravě většiny jídel. Ranní nákup čerstvého chleba, housek a koláčků pro celý tým je pak výsadou trenéra Zapletala.

A jaký jídelníček připravil Martin Jarouš pro blížící se mistrovství světa v maratonu v italské Val Gardeně?

Naši reprezentanti mají v nabídce například domácí odlehčenou bramborovou polévku s červenou čočkou, cizrnou a batáty, krůtí steaky na paprice, chřestové rizoto, oblíbené tzv. repre MTB Tiramisu, sladkou rýžovou kaši s javorovým sirupem, bulgur se sušenými rajčaty a parmezánem, vepřovou panenku se speciálním, lehkým bramborovým salátem, který Martin Jarouš ochucuje citrónovou trávou, koriandrem a zkaramelizovanou cibulkou. Oblíbený piškotový dort se švestkami, zakysanou smetanou a griliášem je samozřejmostí každého výjezdu reprezentace. Na stole je pak po celý den v nabídce sušené i čerstvé ovoce, široký výběr nealkoholických nápojů, který Martin občas zpestřuje domácí limonádou a neodmyslitelný kávovar s kvalitní kávou.

2254

Zdroj a foto: Viktor Zapletal