Pro mistrovské tituly v cross country si dojeli Cink a Štěpánová

IMG_3807Podle předpokladů Karla Štěpánová (Kona Cycling Point) a trochu překvapivě Ondřej Cink z týmu Multivan Merida Biking Team vybojovali zlaté medaile na domácím šampionátu bikerů, který se dnes jel v Kutné Hoře.

Za Cinkem skončil obhájce titulu Jaroslav Kulhavý (Specialized Racing) a Jan Škarnitzl (Sram Mitas Trek), mezi ženami vybojovala stříbro Tereza Huříková (Superior MTB Team) a pro třetí místo si dojela Škarnitzlová (LIV cycling team). Mezi ženami U23 vyhrála Vendula Kuntová (Remerx Merida Team Kolín) a Jan Vastl (Bianchi i.idro DRAIN).

Vyvrcholením šampionátu byl bezpochyby závod mužů s trojicí jezdců, kteří naši zemi reprezentovali na olympijských hrách v Londýně před třemi lety a již nyní myslí především na další olympiádu, která se uskuteční za rok v Rio de Janeiru a dnes obsadili opět všechny místa na stupních vítězů.

Hned po startu se na čele usadili Cink, Kulhavý a spolu s nimi mladíček Vastl. Za touto trojicí se drželi Škarnitzl a Jan Nesvadba (Nilfisk ALTO pro cycling), ale od druhého kola již jezdil osamoceně na čele Cink, který horko miluje a dnes opět potvrdil, že v něm umí jezdit. Svůj náskok neustále zvyšoval a za ním se drželi jeden okruh Vastl s Kulhavým, ale tři kola před koncem již stíhal vedoucího jezdce sám Kulhavý a před Vastla se dostal Škarnitzl.

Kulhavý sice začal v závěru odstup od Cinka snižovat, ale v pohodě jedoucí Cink, který vynechal minulý díl Českého Strabag poháru a připravoval se v Rakousku, si svou pozici pohlídal bez nejmenších problémů a po prvenství v Bedřichově v roce 2013 vybojoval svůj druhý titul v elite.

„Jsem hodně spokojený, protože do závodu jsem šel s tím, že chci vyhrát a to se povedlo. Odstartoval jsem až na šesté pozici, ale rychle si nejlepší sjel. Ve druhém kole Kulhavý chyboval ve sjezdu a spadl a toho jsem okamžitě využil a nastoupil. Získal jsem náskok a ten udržel až do cíle,“ říkal spokojený Cink v cíli.

„Příští pondělí letím do Kanady a soustředím se na další dva závody Světového poháru, ale přípravu především směřuji na mistrovství světa. Svěťáky jsou důležité, ale priorita je světový šampionát,“ dodal Cink.

V závodu žen se očekával souboj v sezoně dvou nejlepších bikerek Štěpánové a Škarnitzlové, ale ten trval jen necelý okruh. V poslední době na vítězné notě jezdící Štěpánová se začala soupeřkám vzdalovat a ty ji viděly až v cíli. Nejprve se Škarnitzlovou jezdila Barbora Průdková (Nutrend Specialized Racing), ale po špatném startu se začala posouvat kupředu Huříková, zatímco Průdkové se zřejmě ve velkém vedru nejelo dobře a vyklidila pozice. Huříková se probojovala až na druhé místo, ale na to, aby ohrozila Štěpánovou, snad ani nemohla myslet.

„Myslím si, že se mi forma stupňovala a titul je tím první vyvrcholením. Nyní mě ale čekají dva závody Světového poháru v Americe a hlavně bych chtěla dobře skončit na mistrovství světa. Trať dneska byla těžká, ale mě se jelo dobře. Od prvního kola jsem měla náskok a chtěla jsem si jej pohlídat, takže jsem stále jela na krev, protože až do poslední chvíle máte strach, aby se něco nestalo. Až v posledním kole jsem si dovolila trochu zvolnit a užila si pocit radosti,“ řekla Karla Štěpánová.

IMG_3740

Mezi juniory potvrdil svoji letošní suverenitu na domácích tratích Matěj Průdek (Nutrend Specialized Racing). Hned v cíli prvního kola měl náskok 40 vteřin na Michaela Zeťáka (Bike 2000) a ten neustále narůstal a v cíli měl na stříbrného Václava Sirůčka (KC Kooperativa SG Jablonec n. N.) náskok přes tři minuty. Průdek tak v Kutné Hoře vybojoval tři tituly a stal se nejúspěšnějším jezdcem šampionátu. Před dnešním zlatem byl členem vítězné štafety a nejlepší byl i ve sprintu eliminátor.

Stejně přesvědčivě si vedla po celou sezonu juniorka Jana Czeczinkarová (Sram Mitas Trek) a dnes svojí dominanci na okruhu jen potvrdila. Krátce po startu ukázala svým soupeřkám záda a neustále se jim vzdalovala. Za ní jezdily osamoceně Adéla Šafářová (Nutrend Specialized Racing) a Nikola Nosková (KC Kooperativa SG Jablonec n. N.), které si rozdělily zbylé dvě medaile.

IMG_3763

IMG_3807

Výsledky:

Muži – elite:

1. Cink (Multivan Merida Biking Team) 1:41:09, 2. Kulhavý (Specialized Racing) +46, 3. Škarnitzl (Sram Mitas Trek) +1:11, 4. Eberl (Remerx Merida Team Kolín) +3:26, 5. Nesvadba (Nilfisk ALTO pro cycling) +3:52, 6. Ulman (Česká spořitelna – Accolade) +4:27.

Muži U23:

1. Vastl (Bianchi i.idro DRAIN) 1:43:49, 2. Stošek (Sram Mitas Trek) +7:23, 3. Bogar (Superior MTB Team) +9:01.

Ženy – elite:

1. Štěpánová (Kona Cycling Point) 1:29:24, 2. Huříková (Superior MTB Team) +2:23, 3. Škarnitzlová (LIV cycling team) +4:25, 4. Veselá (GT bikeplac opportunity) +5:40, 5. Ježková (GT bikeplac opportunity) +6:28, 6. Havlíková (KC Kooperativa SG Jablonec n. N.) +8:27.

Ženy U23:

1. Kuntová (Remerx Merida Team Kolín) 1:32:45, 2. Průdková (Nutrend Specialized Racing) +4:57, 3. Vaníčková (Remerx Merida Team Kolín) +12:58.

Junioři:

1. Průdek (Nutrend Specialized Racing) 1:18:57, 2. Sirůček (KC Kooperativa SG Jablonec n. N.) +3:03, 3. Prudek (GT bikeplac opportunity) +3:33.

Juniorky:

1. Czeczinkarová (Sram Mitas Trek) 53:54, 2. Šafářová (Nutrend Specialized Racing) +2:47, 3. Nosková (KC Kooperativa SG Jablonec n. N.)  +3:30.

Zdroj: ČSC