Čechy zradila technika, Šafářová 14., Zadák 11.

IMG_5821V pátek se na mistrovství světa horských kol v Novém Městě na Moravě bojovalo o medaile v kategoriích juniorů. Českým jezdcům ale třetí den šampionátu nevyšel dle představ, když museli řešit technické problémy.

Prvně se vydaly na trať juniorky, kde český tým měl medailovou ambici v podobě Adély Šafářové. Osmnáctiletá Šafářová závod výborně rozjela a hlídala si čelo závodu. V nejméně vhodnou chvíli, když držela čtvrté místo, jí ale postihl defekt zadního kola. Do depa to měla česká reprezentantka daleko a bylo tak po nadějích na kvalitní umístění. Závod ale nevzdala a statečně bojovala až do finiše, kam dojela na 14. pozici se ztrátou 6 minut a 22 vteřin na vítězku.

Šafářová bojovala až do poslední chvíle, po defektu motivace stále byla.

„Závod jsem vzdát určitě nechtěla, protože jsem věděla, že jsem doma. Cítila jsem se dobře, když jsem píchla, tak jsem jela hned za čtvrtou a věřila jsem, že bych to do té pětky dala,“ komentovala defekt Šafářová.

Skvělý výkon rovněž předvedly zbylé české reprezentantky. 17. dokončila Lucie Krupová, 19. Denisa Lukešová a 22. příčka patřila Tereze Tvarůžkové.

Z českých juniorů byla v českém týmu upřena největší pozornost, již na stříbrného jezdce ze čtvrteční štafety, Richarda Holce. Holec si ale vybral smůlu celkem čtyřikrát, když musel nahazovat spadlý řetěz. S technickými problémy se favorit Holec těžko vyrovnával, přesto věří, že už se mu technické problémy do budoucna vyhnou.

„Zatím každý závod tento rok jsem měl nějaký mechanický problém. Buď zlomené sedlo nebo píchlé kolo. Doufám, že příští rok už těch technickým problémů tolik nebude.“

Při čtvrtém technickém problému dokonce zahodil kolo do lesa, přesto pro domácí publikum závod dokončil.

„To už bylo to počtvrté, to už se mi moc nechtělo. Určitě jsem měl velikou chuť to zabalit a už jet domů, ale všichni fandili a bylo to dobrý. Když je to doma, tak jsem chtěl dojet,“ dodal Holec.

Pozornost se tedy upřela na Davida Zadáka, jenž na novoměstském okruhu předvedl fantastický výkon. Do finiše dorazil jako 11. se ztrátou 2:29.

Zadák nechal na okruhu vše, do finiše dorazil ve skupince, kde ještě bojoval o TOP10.

„Těch posledních sto metrů jsem na to fakt neměl. Teď jsem sice trochu smutný, ale věřím, že po chvíli to bude určitě super.“

Výsledky:

Juniorky:

1. Janssonová (Švéd.) 1:02:30 2. Pasteinerová (Rak.) -25 3. Bertaová (It.) -1:50, …14. Šafářová -6:22, 17. Krupová -7:17, 19. Lukešová -8:04, 22. Tvarůžková (všechny ČR) -9:43.

Junioři:

1. Bonnet (Fr.) 1:08:32 2. Albin (Švýc.) -36 3. Halland Johannessen (Nor.) -1:00, …11. Zadák -2:29, 17. Jelínek -3:29, 19. Skála -3:45, 45. Zeťák -7:35, 48. Šimůnek -8:31, 62. Bártek -10:45, 75. Holec (všichni ČR) -13:18.

Foto: Filip Švestka/CykloNovinky.cz