Skvělá Nash sedmá, vítězkou Dánka Langvadová

kateřna_nash-luna-pro-2016-wch-nmnm-ms (1)Neuvěřitelná atmosféra českých fanoušku hnala Kateřinu Nash na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě kupředu, když nakonec pro Českou republiku vybojovala skvělé sedmé místo. Závod vyhrála Dánka Annika Langvadová před Američankou Leou Davisonovou. Bronz získala Kanaďanka Emily Battyová.

Nash, jenž byla součástí čtvrteční stříbrné štafety, zvládla výborně zavádějící okruh, kde se držela v osmičlenné skupině. Postupně si ale Dánka Annika Langvadová udělala vlastní závod a Nash začala ztrácet a do finiše dorazila na sedmém místě se ztrátou přes tři a půl minuty.

„Bylo to hrozně náročné, takový je sport, kdyby to bylo lehký, tak by to dělali všichni,“ komentovala pro příjezdu výsledek nejlepší česká závodnice Nash.

„Bylo mi jasný, že si musím jet svoje tempo. Chtěla jsem se tam dostat, protože je hrozně důležitý být vepředu v tom zaváděcím kole, protože lidi začínají dělat chyby a najednou by to čelo mohlo odjet. Takže já jsem se tam dostala, z čehož jsem měla radost, ale v tom prvním kole mi bylo jasné, že si musím jet svoje tempo,“ pokračovala Nash.

„Atmosféra byla fantastická, musím všem opravdu poděkovat za krásný zážitek a za to, že fandili. Když si člověk dával do těch kopců, tak ten dav ho hnal určitě dopředu,“ dodala Nash.

Druhou nejlepší českou zástupkyní byla na 20. místě Karla Štěpánová.

„V zaváděcím kole jsem měla trochu smůlu. Na poslední chvíli jsem musela objet Helen Grobert, která asi na desátém šlápnutí přetrhla řetěz. Pak holky na tom asfaltu a ještě na tom hupu se do sebe nějak zapletly a spadly. Takže tu zaváděčku jsem nezvládla, to jsem byla docela vzadu. Pak před prvním depem jsem si přisedla sedlo a musela jsem zastavit v depu, aby mi ho mechanik narovnal. Ale zase když jsem přijela do toho nejprudšího kořenitýho kopce a viděla jsem, že tam mi to jede, navíc tam přede mnou byl vždycky někdo vidět, tak jsem si pořád říkala, že je musím dojet a neudělat chybu při sjezdu. Což se mi dařilo,“ řekla o závodě úřadující česká šampionka Štěpánová.

„Až v posledním kole jsem musela trošku popoběhnout, ale jinak jsem v kopcích získávala a z kopců neztrácela, takže to šlo hezky a tu dvacítku jsem hezky udržela, i když na mě holky dotahovaly,“ dodala Štěpánová.

Výsledky:

Ženy elite:

1. Langvadová (Dán.) 1:30:13, 2. Davisonová (USA) -1:12, 3. Battyová (Kan.), 4. Wloszczowská (Pol.) obě -1:44, 5. Pendrelová (Kan.) -2:53, 6. Kalenťjevová (Rus.) -3:22, 7. Nash (ČR) -3:37, 8. Neffová (Švýc.) -3:59, 9. Spitzová (Něm.) -4:07, 10. Indergandová (Švýc.) -4:53, …20. Štěpánová -8:27, 44. Škarnitzlová -1 kolo, Huříková-Němcová (všechny ČR) nedokončila.

Foto: Filip Švestka